“Limburgse vastgoedprojecten zitten boordevol impact en lef”

Voka – KvK Limburg maakt genomineerden Vastgoed Awards bekend

Het Gala van het Limburgs Vastgoed kent haar genomineerden. Ondernemers, architecten en bouwheren dienden in totaal meer dan 30 dossiers in voor verscheidene ontwikkelingsprojecten in onze provincie. “Net als twee jaar geleden zijn we opnieuw lovend over de kwaliteit van de ingediende projecten. ​ Vooral het hoge aantal diverse en impactvolle projecten in de categorie ‘bedrijfsvastgoed’ valt op. ​ Dit wijst op een gunstig investeringsklimaat in Limburg waarbij het opvalt dat er in verschillende domeinen gedurfde projecten zijn gerealiseerd met een hoog innovatiegehalte”, zeggen Johann Leten en Véronique Claessens, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en juryvoorzitter namens het Netwerk Vastgoed van Voka – KvK Limburg. Op donderdag 23 mei worden de laureaten van de Vastgoed Awards bekend gemaakt tijdens het Gala van het Limburgs Vastgoed in Thor Central in Genk.

Voka – KvK Limburg en haar Netwerk Vastgoed hebben de Limburgse Vastgoed Awards in het leven geroepen om ondernemers, architecten en bouwheren in de toekomst nog kritischer naar vastgoed-en ontwikkelingsprojecten te laten kijken. De huidige transities in onze maatschappij dwingen ons namelijk om duurzaam om te gaan met onze omgeving en onze middelen. Meer dan ooit moeten projecten maatschappelijk relevant zijn, met de focus op duurzaamheid en sociale inclusie.

Tot en met 8 maart konden er dossiers worden ingediend voor vastgoedprojecten in Limburg,opgeleverd van 2020 tot en met 2023, ongeacht de grootte en de kostprijs. “Met meer dan dertig ingediende dossiers waren we opnieuw aangenaam verrast”, stelt Véronique Claessens, directeur ruimtelijke ordening bij de stad Genk en juryvoorzitter namens het Netwerk Vastgoed.

“Het toont de creatieve en innovatieve ontwikkelingskracht die aanwezig is in onze regio. Voor het bepalen van de genomineerden hebben we als jury gekeken naar de brede impact van het project, de integrale duurzaamheid, innovatieve ontwikkelingsmodellen en naar duurzame verankering van een lokale of bovenlokale behoefte. Vooral het groot aantal diverse en impactvolle projecten in de categorie ‘bedrijfsvastgoed’ valt op. ​ Dit wijst op een gunstig investeringsklimaat in Limburg waarbij het opvalt dat er in verschillende domeinen (productie, logistiek, ed.) gedurfde projecten zijn gerealiseerd met een hoog innovatiegehalte. Ook in de categorie ‘publiek vastgoed’ zijn een aantal opvallende projecten ingediend die getuigen van impactvolle investeringen vanuit de overheid die Limburg mee op de kaart zetten als een aantrekkelijke regio voor jong talent”, aldus Claessens.

Onder het motto ‘projecten met lef’ selecteerde de jury onderstaande genomineerde projecten die elk op hun manier ‘impact’ realiseerden in de drie categorieën:publiek vastgoed, residentieel vastgoed en bedrijfsvastgoed.

Publiek vastgoed

  • Uitbreiding / renovatie kunstencentrum Z33 – Houben / Vanhout – Provincie Limburg - Hasselt

Met de uitbreiding en renovatie van het museum en kunstencentrum Z33 rond het Hasseltse Begijnhof wordt een betekenisvolle plek toegevoegd aan het culturele weefsel van Limburg. ​ Dit project wordt gekenmerkt door een sterke architectuur en een erg grote maatschappelijke impact die de aantrekkelijkheid van Limburg verhoogt.

  • Herbestemming Sint-Albertusschool Zwartberg – B+ architecten – Genk

Het project betreft de totaalrenovatie en herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk naar een multifunctioneel en multicultureel buurtcentrum voor de opvang van verschillende kwetsbare doelgroepen van de lokale wijk Zwartberg. Het is een geslaagd project dat verschillende verenigingen die werken met jeugd verenigt. ​ De multifunctionele werking zorgt voor een synergie tussen de verschillende doelgroepen die het gebouw op een hybride manier samen gebruiken, en dat gekoppeld aan een ​ sterke architectuur die erg vertrekt vanuit de behoeften van de gebruikers.

  • Fietsen door de Bomen – Vist Limburg– Hechtel-Eksel

Fietsen door de Bomen is een unieke fietsbeleving waarbij fietsers geleidelijk in een cirkelvormige beweging omhoog rijden, waardoor ze een sensationele 360"-ervaring krijgen tussen de boomtoppen. De jury ziet dit als een sterk project dat Limburg als toeristische regio op de kaart zet. ​ Dergelijke onderscheidende vastgoedprojecten zijn nodig en cruciaal om talent naar de regio te halen en te houden.

 

Residentieel vastgoed

  • Ontwikkeling woonresidentie Books -Vestio– Hasselt

Tussen het bekende Kolonel Dusartplein en de vernieuwde Meldertstraat werd er een extra toegang tot het hart van de binnenstad ontwikkeld. Langs het gebouw van de Bank Van Lanschot werden de bestaande woningen afgebroken. Langsheen deze nieuwe doorgang verrees vervolgens de woonresidentie “Books”, Een schakel tussen het evenementen-plein en de binnenstad. De jury oordeelt dat dit een impactvolle ontwikkeling is die een stedenbouwkundig weefsel en de ‘look’ van het Dusartplein versterkt.

  • Herbestemming supermarktlocatie tot kwalitatieve woonontwikkeling - A.Verelst Development - Elegant Wonen – Sint-Truiden

Met de herstemming van een verlaten supermarktlocatie in Sint-Truiden tot een kwalitatieve woonontwikkeling is er een mooie integratie ontstaan in de omgeving, met een mooie schaal door de keuze voor verschillende volumes in het project. De jury looft de gedurfde keuzes die gemaakt zijn in deze ontwikkeling.

De jury komt op basis van de vooropgestelde criteria van de wedstrijd tot twee genomineerden in deze categorie.

 

Bedrijfsvastgoed

  • FacThory – LRM – Genk

De FacThory is een multifunctioneel en multi-tenant gebouw met 3.500 vierkante meter productieruimte, 1.000 vierkante meter labo- en testruimtes en 3.500 vierkante meter kantoren voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen in de maakeconomie. Dit innovatief ecosysteem in de sector van de slimme maakindustrie toont een hoge waardering voor innovatie waar deze sector nood aan heeft. De architectuur speelt slim in op behoeften van zowel kleine als grote bedrijven.

  • Genk Green Logistics – Group Machiels & Intervest – Genk

De ontwikkeling van de voormalige Ford-site in Genk is een erg gedurfde vastgoedontwikkeling met 250.000 vierkante meter voor logistiek, waarmee dit project momenteel de grootste logistieke ontwikkeling in België is. Het heeft uitgebreid aandacht voor duurzaamheid en is tevens een sterke hefboom in de brownfieldontwikkeling van Ford Genk.

  • Ontwikkeling bedrijvencampus VMS Site – Derdaele + – Pelt

Dit vastgoedproject omvat 37 bedrijfspanden, 16 kantoren en 18 conciërge-woningen. Ondernemers hebben hier de mogelijkheid om niet alleen een bedrijfspand, showroom of kantoor te verwerven, maar ook om tegelijkertijd een conciërge-woning te kopen of te huren. Het is een aantrekkelijke KMO-zone waarin de aannemer/ontwikkelaar veel aandacht besteedt aan de kwaliteit en comfort van de werkomgeving. ​ In dit project is op een slimme manier gezocht naar de integratie van wonen in een KMO-zone, wat een vorm is van vernieuwend en ruimte-efficiënt kijken naar de schaarse ruimte op een KMO-terrein.

De genomineerden zullen geduld moeten uitoefenen tot 23 mei. Pas dan wordt tijdens ons exclusief netwerkevent “Het Gala van het Limburgs Vastgoed” één winnaar per categorie bekendgemaakt.

Meer informatie over het event leest u hier: https://www.voka.be/activiteiten/gala-van-het-limburgs-vastgoed-2024-0

Einde persbericht

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met