Skip to Content
Martine Reynaers inspireert Limburgse ondernemers

Martine Reynaers inspireert Limburgse ondernemers

Na een lange coronapauze organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg vandaag opnieuw een fysiek inspiratieontbijt voor haar leden. Met Martine Reynaers (Reynaers Group) stond er meteen een grote naam op het programma. Zij deelde haar ondernemersvisie met de aanwezigen.  

In 1983 zette Martine Reynaers haar eerste stappen in het familiebedrijf dat destijds door haar vader werd opgericht. Drie jaar later, op haar 29ste, trad ze aan als general manager. Ze bouwde het bedrijf uit tot een wereldspeler met vestigingen in meer dan dertig landen en 2.400 personeelsleden. Mede door Martine Reynaers kreeg de fabriek in Duffel de prestigieuze titel ‘Factory of the Future’. Na 35 jaar gaf ze in maart 2021 de leiding van de groep over aan Dirk Bontridder. Zelf heeft ze nu het mandaat van niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. 

Ook in crisistijden blik op oneindig  

Over haar ondernemersvisie was Reynaers vanochtend duidelijk: je moet je blik op oneindig durven zetten en blijven innoveren. “In coronatijden was dat zeker een uitdaging voor ons. De markt stond onder druk en de concurrentie speelde op. Maar we hebben onze mensen uitgedaagd om verder te denken. Onze grootste investeringen gaan nu niet naar vastgoed of materiaal, wel naar onze digitale groei. Voor die digitale versnelling hebben we nieuw talent aangetrokken. Zeker niet alleen IT’ers, maar ook datamanagers en analisten. De juiste mensen vinden, blijft een uitdaging op de krappe arbeidsmarkt. De overheid heeft daarin een rol te spelen, maar ook wij dragen natuurlijk enorm zorg voor onze mensen.” 

Dirk Bontridder zal zijn eigen accenten leggen, maar ‘Together for better’ blijft de slagzin van het bedrijf. “Ons mission statement wordt op dit moment tegen het licht gehouden. De 5 familiale vertegenwoordigers binnen onze raad van bestuur zullen onze basiswaarden mee bewaken. De jonge generatie die nu klaarstaat, hecht enorm veel belang aan innovatie en duurzaamheid. Neem nu de afvalstromen: ik geloof er echt in dat we een compromis kunnen vinden als industrie en overheid samen inspanningen leveren”, verduidelijkt Reynaers. 

Tijd nodig om markt te doorgronden 

Reynaers Group is marktleider in België, maar de marktpositie blijft wel een aandachtspunt. “In het buitenland staan we op een aantal plekken op plaats 4 of 5. De opdracht van het nieuwe management wordt om ons daar naar positie 1 of 2 te loodsen.” Wanneer de impact van de wissel zichtbaar wordt? Reynaers: “Ik schat eind volgend jaar. We hebben Dirk gekozen omdat hij als Belg de familiecultuur begrijpt. Kennis van onze sector was minder belangrijk, maar dat betekent wel dat hij nu tijd nodig heeft om de dynamiek ervan te doorgronden.” 

Welke rol ziet Martine Reynaers voor zichzelf nu ze de fakkel heeft doorgegeven? “Op dit moment hou ik een sabbatical. In september beslis ik of ik actiever wil gaan investeren via participaties. Op dit moment leid ik al een non-profit organisatie. Die dynamiek vormt het ideale leerproces richting mijn voorzittersrol. Vanuit die positie zal ik vooral werken aan de overdracht naar de nieuwe generatie, aldus Reynaers. 

Pionier op vele vlakken 

Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel Limburg: “Dit sterke ondernemersverhaal was absoluut de moeite waard om zo lang op te wachten. Martine Reynaers is op veel vlakken een pionier. Zo stond ze steevast op de barricaden voor meer vrouwelijk leiderschap. Zelf was ze de eerste vrouwelijke directeur van Voka. Maar Martine heeft ook gedrevenheid getoond in elk aspect van ondernemerschap, altijd met een sterk engagement naar onze streek toe. In al die jaren heeft ze de juiste mensen met de juiste skills weten te rekruteren, wat nog maar eens het belang aantoont van een sterk onderwijs en een flexibele arbeidsmarkt.” 

Het volgende inspiratie-ontbijt met Charles Beauduin vindt plaats op 7 juli 2021.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt