Meer dan 8 op 10 Limburgse starters is na vijf jaar nog actief dankzij begeleiding

Bryo-Starterstraject Voka – KvK Limburg mist zijn doel niet

82% van de Limburgse startende ondernemingen die een Bryo-begeleidingstraject volgde zijn na vijf jaar nog altijd actief. Dat blijkt uit een analyse van Voka – KvK Limburg. Begin 2022 bedroeg de overlevingsgraad over vijf jaar 70% voor alle starters in Limburg. “Het is het bewijs dat wie kiest voor begeleiding, kiest voor een duurzame en gezonde ondernemingsbasis met een grotere kans op slagen”, zeggen Johann Leten en Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. Deze duurzame starters zijn vooral actief binnen de detailhandel, computer- en ICT-toepassingen en advieskantoren, niet toevallig de sectoren die ook voor de meeste tewerkstelling zorgen. “Maar helaas voelen ook deze bedrijven de impact van de inflatie-en energiecrisis. Inzetten op begeleiding én de creatie van een ondernemersvriendelijk klimaat zijn als water voor deze bedrijven. We mogen ze absoluut niet laten uitdrogen.”

Bryo is het startersproject van Voka – KvK Limburg en focust op enthousiast talent met een hoog potentieel en een grote goesting om te ondernemen binnen eender welke sector, en dat van ideefase tot scale up. Wie deelneemt aan Bryo wordt begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die zijn of haar pad kruisen zowel voor, tijdens als kort na de opstart of overname van een eigen zaak.

Dat dit starterstraject meer is dan een paar holle slogans bewijzen de cijfers. Van de 681 startende ondernemingen die tussen 2016 en nu werden opgericht zijn er vandaag nog 609 actief, oftewel 89,4%. Voor alle starters tussen 2016 en 2021 bedroeg de overlevingsgraad over vijf jaar 70%, voor starters die een Bryo-traject volgde ligt in diezelfde periode het percentage twaalf procent hoger (82%).“Het zijn cijfers die boekdelen spreken”, zegt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

“Starters die een geslaagd begeleidingstraject doorlopen, zijn veel beter voorbereid op de uitdagingen die hun pad kruisen. Ze kunnen ook weloverwogen beslissingen nemen met betrekking tot hun mogelijkheden en opportuniteiten, én ze zijn beter bestand tegen veranderende economische omstandigheden. Binnen Bryo leren ze werken aan hun weerbaarheid en krijgen ze een kritisch klankbord voorgeschoteld. Alle elementen zijn zo aanwezig om een sterke en gezonde groei te realiseren.”

Grafiek 1: ratio actieve starters & actieve Bryo-starters in Limburg

(Bron: Voka - KvK Limburg)
(Bron: Voka - KvK Limburg)

Als we kijken naar de top drie van sectoren waarin deze duurzame starters actief zijn dan zien we dat detailhandel en computer- en ICT-toepassingen de kroon spannen, gevolgd door advieskantoren zoals consultants-en boekhoudkundige diensten. “Het zijn niet toevallig de sectoren die ook voor de meeste tewerkstelling zorgen”, zegt Olislagers. “Door de opgebouwde kennis en kunde slagen deze ondernemers erin een ambitieus, maar realistisch businessplan op te stellen met concrete langetermijndoelstellingen op het vlak van bedrijfsvisie, omzet en personeel.”

Ikea van de woningmarkt

Een mooi voorbeeld van een innovatieve onderneming die mede dankzij het Bryo-begeleidingstraject zijn vleugels wist uit te spreiden en groei te realiseren is Intopia. Het geesteskind van Tim Luyten en medeoprichter Christophe Lucas is gespecialiseerd in duurzame houtskeletbouwwoningen. Met hun zelfbouwpakketten in houtskelet bieden ze een perfect alternatief aan bouwers die een energiezuinige woning tegen een betaalbare prijs willen realiseren. “Het succes van ons bedrijf is ook mede te danken aan begeleidingstrajecten zoals Bryo, waar je kan rekenen op een professioneel klankbord en de nodige kennis om een duurzame onderneming uit te bouwen die kan groeien”, zegt Christophe Lucas.

“De ervaring heeft ons geleerd dat houtskeletbouw enorm geschikt is voor zelfbouwers, daarom dat we bewust hebben ingezet op begeleid zelfbouwen. Zo tekenen wij het plan van de architect volledig uit en voorzien we de klant van alle materialen en instructies om zelf zijn of haar droomwoning in elkaar te steken. Uiteraard blijven we als hulplijn continue beschikbaar. Daarnaast geven wij de zelfbouwers de mogelijkheid om alle materialen en gereedschappen die ze nodig hebben te huren. De klant heeft er alle baat bij om de woning beter, sneller en veiliger te realiseren. En wij blijven op deze manier innovatief binnen onze nichemarkt.”

En het gaat Intopia voor de wind. Momenteel worden er meer dan 30 woningen per jaar gerealiseerd en dat aantal blijft stijgen. “En ook het team groeit geleidelijk mee. Voorlopig zijn we met zeven om alles uit te voeren. Onze privéwoning in Heusden-Zolder hebben we al ingeruild voor een eigen bedrijfsgebouw in Lummen. Ondanks de vele uitdagingen waar we economisch voor staan – onder meer door het hele energieverhaal – zijn we vastberaden om de volgende fase in ons groeiproces aan te vatten”, aldus Lucas.

Waakzaamheid is geboden

Met 9.491 nieuwe bedrijven in 2021 was vorig jaar een grand cru te noemen voor onze startende ondernemingen. Deze ondernemingen wisten vorig jaar ook 1.186 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. Sinds 2016 zorgden onze starters al voor 11.263 jobs. Dat zijn meer arbeidsplaatsen dan de sluiting van Ford Genk onze provincie gekost. Als we naar de eerste zes maanden van dit jaar kijken dan staat de teller op 4.057 nieuwe startende ondernemingen in onze provincie die 213 nieuwe arbeidsplaatsen wisten te creëren. Dat ligt in de lijn van de verwachtingen.

Grafiek 2: evolutie aantal gecreëerde jobs door starters in Limburg

(Bron: Voka - KvK Limburg)
(Bron: Voka - KvK Limburg)

“Helaas ontsnappen ook onze startende bedrijven niet aan de negatieve economische conjunctuur”, zegt Ellen Olislagers. “De inflatiecrisis - gevoegd door de torenhoge energieprijzen – doen ook onze beginnende ondernemingen pijn. Daarnaast mogen we niet vergeten dat de ratio tussen het aantal nieuwe ondernemingen ten opzichte van het totaal aantal ondernemingen te laag blijft, mede door de historische achterstand die we hebben opgelopen met onze buurlanden én in Vlaanderen zelf. Qua ondernemingsdynamiek in Europa doet enkel Griekenland het slechter dan België. In het licht van deze economische realiteit is het van cruciaal belang om blijvend in te zetten op een ondernemersvriendelijk klimaat, én te wijzen op het belang en de meerwaarde van begeleidingstrajecten zoals Bryo van Voka – KvK Limburg willen we een negatieve trend voor onze starters in Limburg vermijden. Zij zijn immers de toekomstige ondernemers van morgen.”

Meer informatie over Bryo vind je hier: https://www.voka.be/bryo

 

Einde persbericht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met