Skip to Content
“Na offers van bedrijven, dringend inspanning van overheden nodig”

“Na offers van bedrijven, dringend inspanning van overheden nodig”

Gezien de snel en verder oprukkende pandemie rest de regeringen geen andere optie dan opnieuw de maatregelen te verstrengen. Voka – KvK Limburg beseft dat deze nieuwe lockdown, de zogenaamde paaspauze, de laatste kans is om een derde golf zo klein mogelijk te houden. Tegelijk is dit ook de laatste kans om beter te doen met vaccineren en testen. “Een overheid die nooit geziene inspanningen vraagt van haar bevolking, moet ook zélf met resultaten komen. Wat we nu zien, is onvoldoende. België staat achteraan op de Europese vaccinatieranglijst. Ook wat de strategische inzet van snel- en zelftesten betreft, zitten we in de staart van het Europese peloton", vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. Voka wijst erop dat deze nieuwe lockdown opnieuw een grote economische impact zal hebben, in het bijzonder bij de niet-essentiële winkels.

De epidemiologische situatie is ernstig. Voka – KvK Limburg respecteert de beslissingen van het Overlegcomité die tot doel hebben de verspreiding van het virus verder in te dammen en een grote derde golf te vermijden. Ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk worden de maatregelen verstrengd. Het vrijwaren van de ziekenhuiscapaciteit en ons zorgsysteem is en blijft de grootste bekommernis.

Bij de Limburgse ondernemingen maakt deze lockdown opnieuw slachtoffers en leidt dit tot grote ontgoocheling. De kappers en niet-medische contactberoepen zijn amper open, of ze moeten alweer de deuren sluiten. De horeca- en cultuursector zijn nog geen enkele dag open geweest dit jaar, met ook zware gevolgen voor hun toeleveranciers. En ook de reis- en de eventsector kijken aan tegen enorme verliezen. Specifieke steunmaatregelen blijven nodig om de getroffen sectoren niet te doen kapseizen. Dit is voor hen opnieuw een zwarte dag. De niet-essentiële winkels kunnen openblijven op afspraak, maar dit zal sowieso leiden tot veel praktische organisatie en heel groot omzetverlies.

Vaccineren

“Deze lockdown moet nu echt de allerlaatste zijn”, zegt Johann Leten. “Vandaag wordt er voor 4 weken aan de noodrem getrokken. We moeten ons strikt aan de regels blijven houden en we roepen daar opnieuw alle bedrijven, medewerkers en burgers toe op. Maar die tijd moet ook gebruikt worden om vaccineren, sneltesten en zelftesten op kruissnelheid te brengen, niet alleen in Vlaanderen maar in het hele land. België bengelt achteraan het Europese peloton”, klinkt het. De vaccinatie-uitnodigingen verlopen niet optimaal. De huidige vaccinatiestrategie waarbij veel vaccins als bufferstock aangehouden worden, is niet de snelste weg naar massale vaccinatie. Als het wetenschappelijk verantwoord is, moet een éénprikstrategie overwogen worden.

Voka – KvK Limburg is al maandenlang voorstander van het inzetten van sneltesten in bedrijven. We stellen vast dat dit dossier de afgelopen week in een stroomversnelling is geraakt. Sneltests kunnen een enorme hefboom zijn in het snel detecteren en dammen van virushaarden. Het inzetten van sneltests moet een vrije keuze van de bedrijven zijn. De rekening van de tests mag niet doorgeschoven worden naar de bedrijven. Massaal testen in bedrijven komt de hele samenleving ten goede.

Telewerk

Ondanks de nieuwe lockdown moeten we het vizier scherp houden op de heropening van onze economie. De afgesproken data voor heropening van de horeca, cultuursector, reizen en toerisme mogen niet ter discussie staan. Het verplichte en voltijdse telewerk kan niet blijvend worden aangehouden. Voka – KvK Limburg apprecieert dat de doelstelling om terugkeermomenten op de werkvloer mogelijk te maken, overeind blijft. Tegelijkertijd wordt er wel een verstrenging van de controles op telewerk aangekondigd. “Het gros van de bedrijven kon in het verleden op een positieve evaluatie rekenen. We roepen op om de controles ook nu pragmatisch te blijven aanpakken. Met een heksenjacht is niemand gebaat", besluit Leten.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt