Skip to Content
Nationale actiedag zal impact hebben op Limburgse bedrijven

Nationale actiedag zal impact hebben op Limburgse bedrijven

Voka – KvK Limburg vreest voor aanzienlijke hinder op de nationale actiedag van komende maandag. Een rondvraag bij verschillende private werkgevers in de provincie leert dat sommige bedrijven erg hard getroffen zullen worden en de productie gedwongen zullen stilleggen, al is dat zeker niet in elke Limburgse onderneming het geval. “Wij veroordelen de acties van de vakbonden”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

De drie vakbonden roepen op om maandag het werk neer te leggen en mee te stappen in een nationale betoging in Brussel. Voka – KvK Limburg vreest voor aanzienlijke hinder in de bedrijven doordat actievoerders niet op het werk zullen verschijnen. Een voorlopige rondvraag bij verschillende Limburgse ondernemingen leert dat sommige productiebedrijven quasi tot stilstand zullen komen, al is dat zeker niet overal het geval. De hinder zal wel aanzienlijk zijn. Ook de openbaar vervoersmaatschappijen en de nationale luchthaven waarschuwen voor sterk verstoord verkeer.

“Het is onbegrijpelijk dat de vakbonden in deze crisistijden op straat komen om te vragen voor meer loon, terwijl het nét onze Limburgse bedrijven zijn die opdraaien voor de kosten van de crisissen via de automatische loonindexeringen”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Cijfers van de Nationale Bank tonen aan dat er gemiddeld geen algemeen koopkrachtprobleem is. Nu het werk neerleggen zorgt voor economische schade die we kunnen missen als kiespijn.”

De lonen in België stijgen automatisch mee met de index. In de periode 2022-2024 zullen de lonen op die manier met meer dan 15% stijgen. Dat kost werkgevers 23 miljard euro extra op jaarbasis. De oplopende loonspiraal zorgt voor een verzwakking van onze economie ten opzichte van de landen rondom ons waar geen automatische loonindexering bestaat. De Nationale Bank geeft aan de loonhandicap met onze buurlanden zal oplopen tot 5%. Daardoor kunnen onze exportbedrijven 5,5% aan marktaandeel verliezen op de internationale markten.

“Onze Limburgse bedrijven concurreren zo met de handen op de rug gebonden”, verklaart Leten. “Bij onze Voka-enquête gaf 86% van de Limburgse ondernemingen aan dat een indexaanpassing noodzakelijk is. 1 op 3 stelt groeiplannen bij, een kwart werft minder mensen aan en specifiek bij grote bedrijven overweegt maar liefst 1 op 6 om activiteiten naar het buitenland te verhuizen. Willen we geen jobs verliezen en onze Limburgse welvaart behouden moeten we nu ingrijpen. Terwijl wij vooruit willen gaan duwt een staking net iedereen achteruit.”

 

Einde persbericht

Story image

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt