Skip to Content
Ontdek de vier (!) winnaars van de Limburgse Vastgoed Awards

Ontdek de vier (!) winnaars van de Limburgse Vastgoed Awards

Voka – KvK Limburg bekroont inspirerende vastgoedprojecten

Woonzorgproject Angelahof in Diepenbeek, het stedelijk administratief centrum in Beringen en het nieuwe bedrijvenpark in Lummen zijn de allereerste laureaten van de Limburgse Vastgoed Awards. Met deze prijzen belonen Voka – KvK Limburg en haar Commmunity Vastgoed inspirerende vastgoedprojecten in Limburg. De jury bekroonde het project “Terhills” in Dilsen-Stokkem met de Sustainability Award. “Deze vastgoedprojecten zijn een toonbeeld van innovatie, en geven ons een blik op een duurzaam toekomstbeeld voor onze provincie. De sterkte van een vastgoedproject zit hem in de combinatie van visie, proces en model. Enkel door samen te werken kunnen we een positieve en duurzame ontwikkelingsdynamiek creëren binnen Limburg”, stellen Johann Leten en Ed Somers, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en voorzitter van Community Vastgoed.

Watt 17 in Heusden-Zolder was het decor voor de allereerste editie van de Limburgse Vastgoed Awards. Voka – KvK Limburg en haar Community Vastgoed hebben deze prijzen in het leven geroepen om ondernemers, architecten en bouwheren in de toekomst nog kritischer naar vastgoed-en ontwikkelingsprojecten te laten kijken. "De huidige transities in onze maatschappij dwingen ons namelijk om duurzaam om te gaan met onze omgeving en onze middelen. Meer dan ooit moeten projecten maatschappelijk relevant zijn, met de focus op duurzaamheid en sociale inclusie", zegt Ed Somers, voorzitter van Community Vastgoed.

Uit veertig ingezonden vastgoeddossiers in Limburg selecteerde de jury – bestaande uit voorzitter Veronique Claessens, Maxime Kumpen en Leen Coenegrachts – drie genomineerde projecten in drie categorieën: residentieel vastgoed, publiek vastgoed en bedrijfsvastgoed. “Na het beoordelen van de dossiers en bezoeken van de verschillende genomineerde projecten, is voor de jury bevestigd dat kwaliteit en succes alleen maar kunnen bereikt worden door een combinatie van factoren én door inzet van mensen”, stelt juryvoorzitter Veronique Claessens.

“We hebben sterke ondernemers gezien met een visie, we hebben zeer goede architectuur gezien van onze Limburgse architecten die vrijheid kregen om van in het begin mee te denken, we hebben enthousiaste opdrachtgevers gezien met passie voor hun project en we hebben slimme oplossingen gezien voor complexe uitdagingen.  We kunnen concluderen dat de sterkte van een dossier bijna altijd zit in samenwerking”, aldus Claessens.

Uit alle genomineerden koos de jury op basis van verschillende criteria - o.a. innovatie, architectuur, ecologie, nieuwe bouwtechnieken en inpassing in de omgeving - uiteindelijk één winnaar per categorie:

  • Omvorming klooster tot woonzorgproject Angelahof - Curon en Vercammen woonprojecten ​ – A2O architecten – Diepenbeek (RESIDENTIEEL VASTGOED)

Residentie Angelahof (woonzorgcentrum met 44 kamers en 46 assistentiewoningen) is een heel mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ontwikkelen in het centrum van Diepenbeek. Dit project heeft een bijzondere meerwaarde voor de senioren die gehuisvest zijn in een gebouw dat met respect voor de historische kwaliteiten verbouwd en uitgebreid werd, maar ook voor de inwoners van Diepenbeek, omdat de site opengesteld wordt met polyvalente ruimtes en een groene schakel vormt in het dorpsweefsel. Op deze manier krijgt de kloostersite van 1853 een duurzame, betekenisvolle en sociale invulling.

Story image
  • Herontwikkeling site tot bedrijvenpark – Futurn Vestra - MaMu architects – Lummen (BEDRIJFSVASTGOED)

Een oude grote logistieke site werd herontwikkeld tot een prachtig bedrijvenpark waar verschillende kmo-ondernemingen hun plek vinden. De jury kiest voor dit project omwille van het zeer interessante ontwikkelingsmodel dat versterkend werkt voor de Limburgse economie. Het project impliceert een bepaalde collectiviteit tussen de bedrijven die er zich vestigen en gebruik maken van elkaars services, in samenspraak met de gemeente en gebaseerd op de lokale vraag met een mix van units van 200 vierkante meter en grote hallen. Daarenboven slaagt de projectontwikkelaar erin om in de mate van het mogelijke qua architectuur iets vooruitstrevend neer te zetten wat duidelijk een meerwaarde betekent voor de lokale gemeenschap.

Story image
  • Stedelijk administratief centrum – THV The College /Democo-Willemen - Jaspers-Eyers Architects & UAU collectiv 4 Architecture bv CVBA - Buro Landschap - Arcadis – Beringen (PUBLIEK VASTGOED)

De jury kent de Vastgoed Award toe aan de stad Beringen en het betrokken architectenbureau voor de zeer moedige keuze om als kleine stad een nieuw stadskantoor te integreren in een totaal ontwikkelingsplan, omwille van de zoektocht naar alternatieve financiering, omwille van de geslaagde integratie van erfgoedonderdelen, maar vooral omwille van de enorm innovatieve kijk op de hedendaagse dienstverlening van een lokale overheid.  Het nieuwe werken werd volledig doordacht en toegepast in dit stadskantoor en heeft eveneens geleid tot processen van organisatieontwikkeling.  Dit project toont de lange weg aan die veel stadsbesturen nog moeten afleggen om een hedendaagse organisatie te worden maar geeft ook veel zuurstof om hiermee aan de slag te gaan.  Het stadskantoor van Beringen kan model staan voor deze transitie.

Story image
  • Terhills – LRM -Zeelenberg Architectuur, Tractebel Engineering, Studio LST, architectenbureau Luc Buelens, Architect Erik Craps, Creneau International – Dilsen-Stokkem (SUSTAINABILITY AWARD)

Omdat duurzaamheid en projectontwikkeling onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn heeft de jury ervoor gekozen om een specifiek vastgoedproject in Limburg te belonen met de Sustainability Award, dit jaar voor het Terhills-project in Dilsen-Stokkem. De jury heeft enorm veel waardering voor de manier waarop LRM een verwaarloosde mijnsite heeft weten te transformeren in een duurzame toeristische trekpleister. Bijna de helft van de gesaneerde site werd daarenboven herbestemd als natuurgebied maar ook in het vakantiepark zelf staat duurzaamheid en ecologie centraal. Deze ontwikkeling creëert bovendien hefbomen naar andere sectoren.  De jury hoopt dat dit project een regionale dynamiek op gang kan trekken waar de hele mijnregio aan gekoppeld kan worden. Het is één van de weinige grote projecten in Limburg dat zonder enige twijfel het duurzaamheidslabel waard is en waar Limburg ver buiten de landgrenzen mee kan uitpakken.

Story image

“We mogen fier zijn op onze winnaars en al onze genomineerden. Ze laten zien dat ze letterlijk meebouwen aan onze toekomst”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Willen we een antwoord bieden op de economische uitdagingen van morgen, dan zullen we ook in ons infrastructuurbeleid, ons woonbeleid, moeten samenwerken in Limburg. Een soepeler vergunningenbeleid en administratieve vereenvoudiging zijn hiervoor noodzakelijk. Als we deze obstakels kunnen wegnemen, geven we onze ondernemingen de tools in handen om onze Limburgse samenleving letterlijk en figuurlijk te versterken.”

Einde persbericht

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt