Skip to Content
Pre-coronaniveau in zicht voor Limburgse economie

Pre-coronaniveau in zicht voor Limburgse economie

Vorige maand voorspelde de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel al dat het herstel van de Limburgse economie zou terugvallen na de eerdere klim uit het coronadal. Dit wordt nu bevestigd, al zou de economische activiteit in het tweede kwartaal wel hoger uitvallen dan op de vooravond van de coronacrisis. Er waren nog nooit zoveel starters als in april 2021 en ook onze export doet het gezien de omstandigheden relatief goed. “We moeten nu alles op alles zetten om onze economische activiteit weer in stijgende lijn te krijgen. Dat bijna 70% van de Limburgse bedrijven die afhankelijk zijn van toeleveringen nu problemen ondervinden, doet daar geen goed aan. We roepen de lokale besturen op om bij aanbestedingen rekening te houden met de economische realiteit“, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Lees hier de volledige conjunctuurbarometer

Vorig jaar sloot af met een indicatorniveau van 51 punten in december. In de loop van het eerste kwartaal van 2021 loopt de conjunctuurbarometer nog verder op tot 70 punten. Dat is beduidend meer dan de 61.7 punten die vorige maand op basis van data tot en met maart in het vooruitzicht werden gesteld. De onderliggende expansieve tendens zet zich voort doorheen het tweede kwartaal. Vanaf juli dient zich vervolgens een stagnatie aan rond de 84 indicatorpunten.

Een stagnatie tijdens de zomermaanden werd ook vorige maand al voorspeld, maar dan wel op een veel lager activiteitsniveau (68.5 punten). Binnen dit scenario zou de economische activiteit in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar al hoger uitvallen ​ dan op de vooravond van de coronacrisis. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de aangekondigde exitstrategie kan verlopen zoals gepland en dat nieuwe lockdown-achtige maatregelen definitief uitblijven.

Toelevering zorgt voor problemen

De conjunctuurbarometer voorspelt dus een stagnatie van het herstel, maar er zijn nog meer dreigingen die een rem zetten op de relance. Ten eerste de krapte op de arbeidsmarkt. Uit een recente enquête van Voka – KvK Limburg blijkt dat 68% van de Limburgse bedrijven grote moeilijkheden heeft om geschikt personeel te vinden.

“De crisis heeft de krapte op de arbeidsmarkt niet verbeterd, integendeel. De kwalitatieve krapte blijft immens: 40% van de deelnemers aan onze enquête geven aan dat ze specifieke profielen maar niet kunnen vinden. Er moet nu dus werk gemaakt worden van een activeringsbeleid en van de noodzakelijke arbeidsmarkthervormingen op maat van elke regio”, aldus Johann Leten.

Ook de toeleveringen zorgen voor problemen bij bijna 70% van de Limburgse ondernemingen die daarvan afhankelijk zijn. De belangrijkste reden is schaarste bij de leveranciers.

"Onze bedrijven doen er alles aan om de prijsstijgingen niet integraal door te rekenen. We verwachten diezelfde solidariteit van de (lokale) besturen."

Johann Leten: “We maken ons op voor een sterke remonte van de wereldeconomie. Na het crisisbeheer van het afgelopen jaar zullen we de komende maanden te maken krijgen met een sterk groeiende economie. De keerzijde van de medaille is een tijdelijke schaarste van grondstoffen. Onze bedrijven doen er alles aan de daarbij horende prijsstijgingen niet integraal door te rekenen. We verwachten diezelfde solidariteit van de (lokale) besturen.”

Starters pieken in april

Maart 2021 was al een sterke maand in vergelijking met de voorbije jaren, maar april 2021 scheert nog hogere toppen. Een stijging van het aantal starters met maar liefst 140% t.o.v. april 2020 is ongezien. April 2020 was uiteraard geen maand waarin veel nieuwe ondernemersdromen werden gerealiseerd, maar tegenover de jaren daarvoor zijn de ruim 1.100 starters wel degelijk een uitschieter. ​

Tabel: aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg
Tabel: aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg

*Over de conjunctuurbarometer

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt