Skip to Content
Regels voor internationaal reizen boost voor toeristische sector

Regels voor internationaal reizen boost voor toeristische sector

België moet digitaal Europees covidcertificaat snel invoeren

Voka – Kamer van Koophandel Limburg is tevreden dat het overlegcomité vandaag de regels heeft vastgelegd rond internationaal reizen. Toeristen hebben eindelijk duidelijkheid en kunnen hun reis boeken. Dit zal een hoognodige boost geven aan de reis- en toerismesector en in het bijzonder aan de luchtvaartsector. Ook voor de professionele internationale verplaatsingen wordt het makkelijker. Voka – KvK Limburg vraagt dat ons land niet afwacht tot 1 juli om het Europees covidcertificaat in te voeren. Samen met enkele buurlanden moeten we zo snel als mogelijk van start gaan.

​“De reissector en de luchtvaartsector in het bijzonder hebben het afgelopen jaar de grootste klappen gekregen. Elke dag vroeger dat het digitaal EU-covidcertificaat wordt ingevoerd, maakt voor de reissector een enorm verschil. We vragen aan de regering om niet tot 1 juli te wachten om het covidcertificaat in te voeren. Dat zal voor landgenoten met reisplannen een aanmoediging zijn om nu ook echt een reis te boeken”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

Flexibel

Voka – KvK Limburg is tevreden met de beslissingen van het overlegcomité rond internationaal reizen. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (twee prikken), krijgen bij hun terugkeer geen beperkingen meer opgelegd. Wie nog niet (volledig) is gevaccineerd, zal nog een PCR-test dienen te ondergaan bij terugkeer uit een rode zone. Voka – KvK Limburg vraagt dat België zich flexibel opstelt en de Europese tendens volgt: wanneer andere Europese landen in de nabije toekomst oordelen dat één prik volstaat om te kunnen reizen of dat de twee weken wachttijd na beide prikken niet vereist is, moet ook België de regels bijstellen.

Behoud testcapaciteit

Gezien een groot deel van de bevolking nog wacht op een volledige vaccinatie, is het cruciaal om voldoende testcapaciteit te behouden en desnoods tijdelijk uit te breiden. Op die manier kunnen terugkerende nog niet volledig gevaccineerde reizigers vlot worden getest. Voka – KvK Limburg vraagt daarom om de bestaande testcapaciteit zeker niet af te bouwen.

Telewerk afbouwen

De voorbije weken zijn de coronacijfers op alle fronten gedaald. De drempels die noodzakelijk waren om verder te versoepelen zijn gehaald. Voka – KvK Limburg verwelkomt de bevestiging van de aankomende versoepelingen. De resterende gesloten sectoren mogen straks eindelijk weer opstarten en de horeca kan ook binnen open.

Vanaf 9 juni mogen telewerkers terugkeren naar kantoor, zoals Voka – KvK Limburg had gevraagd. Er geldt wel een maximum personeelsbezetting van 20% per vestigingseenheid. Vanaf 1 juli is telewerk niet langer verplicht. “Straks mogen we eindelijk onze collega’s weer in het echt zien. Dit is een beloning voor de volgehouden inspanningen van iedereen. We zetten nu grote stappen richting het nieuwe normaal”, vervolgt Johann Leten.

De versoepelingen zijn echter geen vrijgeleide om alle voorzorgsmaatregelen los te laten. “Voka – KvK Limburg blijft de ondernemingen oproepen om voorzichtig te zijn en de protocollen en hygiënische voorzorgsmaatregelen strikt te respecteren. We winnen veldslag na veldslag, maar de oorlog tegen het virus is nog niet definitief ​ gewonnen”, besluit Johann Leten.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt