Stijgende lonen dreigen concurrentiepositie verder te verzwakken

Uit een nieuwe enquête van Voka – Kamer van Koophandel Limburg blijkt dat 8 op de 10 ondernemingen problemen kent met toeleveringen en kampt met gestegen grondstoffenprijzen. Dat leidt tot inflatie, een nieuwe indexaanpassing en een sneller dan verwachte stijging van de lonen. Door de krapte op de arbeidsmarkt is de druk op de lonen al hoog. “Een te sterke loonstijging zou een slechte zaak zijn voor de concurrentiepositie van onze economie. Het herstel na de coronacrisis is nog broos. Werkgevers hebben in deze post-corona-tijden geen ruimte voor een te sterke loonstijging. We vragen dan ook om de automatische koppeling van de lonen aan de index te herbekijken”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg

Deze week heeft het Planbureau de inflatieverwachtingen naar boven bijgesteld. Voor 2021-2022 wordt nu een stijging van de gezondheidsindex met 3,7% verwacht. Dat is fors hoger dan de verwachte indexering van 2,8% waarmee rekening is gehouden bij de opstelling van het loonakkoord. In tegenstelling tot andere landen is er in België via de automatische indexering wel een directe link tussen hogere inflatie en sterkere loonstijgingen.

Rekening houdende met de afgesproken loonmarge van 0,4% bovenop de index zou de totale loonstijging voor de periode 2021-2022 nu dus neerkomen op 4,1%. “Er werd maanden onderhandeld over een loonakkoord, er werd gestaakt door de vakbonden en uiteindelijk moest de regering de knoop doorhakken. De inflatie en de koppeling van de lonen aan de index achterhalen dit alles. We worden gewoon voorbij gestoken door de inflatie en de automatische indexaanpassing die andere landen niet kennen. Dit zal wegen op de groei en de competitiviteit”, aldus Leten

Grondstoffenprijzen

De inflatie wordt in belangrijke mate veroorzaakt door de toegenomen energiekost. Maar ook andere prijzen kampen met inflatie. Het stevige economische herstel na de acute crisisfase zorgt voor knelpunten in de toeleveringen van allerlei grondstoffen. Dat zorgt voor vertragingen en stijgende inputkosten, die vervolgens doorgerekend worden in de prijzen.

Van de bedrijven die afhankelijk zijn van toeleveringen geeft 82% aan dat ze toeleveringsproblemen ondervinden. De belangrijkste oorzaak van die toeleveringsproblemen is schaarste bij de leverancier. Eén op de twee bedrijven geeft ook aan dat ze tijdelijk omzet verliezen door de schaarste aan grondstoffen. Verder geeft 13 procent aan verlies van klanten te verwachten door het feit dat ze niet kunnen leveren en 10 procent vreest ook schadeclaims van klanten.

 

Einde persbericht

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met