Skip to Content
Suzy & Raymond Cretskens (Groep Cretskens) winnen Ondernemersprijs Herman Dessers

Suzy & Raymond Cretskens (Groep Cretskens) winnen Ondernemersprijs Herman Dessers

Suzy & Raymond Cretskens (Groep Cretskens) zijn de laureaten van de 28ste Ondernemersprijs Herman Dessers. Dat werd bekendgemaakt tijdens een exclusieve awardshow op het event “Onder de Sterren”. Met deze prestigieuze onderscheiding beloont Voka – KvK Limburg een Limburgse ondernemer of organisatie die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk vlak en dat ten gunste van de provincie Limburg. “Door hun gerichte overnames te integreren met hun andere bedrijven zijn Suzy & Raymond erin geslaagd Groep Cretskens uit te bouwen tot een duurzame investeringsgroep met een sterke familiale basis”, verklaart Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “We zijn ongelooflijk fier om deze prijs in ontvangt te mogen nemen. Het is de bekroning van al het harde werk dat we samen met ons team achter de schermen verrichten”, reageert het trotse ondernemerskoppel uit Dilsen-Stokkem.

Met Nadia Jansen (Group Jansen), Suzy & Raymond Cretskens (Groep Cretskens) en Philippe Bodson (ASL Group) dongen drie sterke kandidaten mee voor de 28ste Ondernemersprijs Herman Dessers. Na een oproep in het Voka-magazine Bedrijvig Limburg (+20.000 lezers) werden de meest voorkomende namen van kandidaten gebundeld. Op basis van een uitgebreide communicatie-en financiële analyse heeft de jury drie genomineerden en één winnaar geselecteerd. De eer viel dit jaar te beurt aan het ondernemerskoppel Suzy & Raymond Cretskens van Groep Cretskens. Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg, motiveert namens de jury de keuze als volgt:

“Suzy en Raymond Cretskens zijn een ondernemerskoppel pur sang. Begonnen met een enkele slagerij zijn zij erin geslaagd door gerichte overnames hun investeringsgroep Groep Cretskens uit te bouwen tot een sterke en gezond groeiende onderneming die intussen om en bij de 1.000 mensen tewerkstelt. De focus ligt op de Carrefour-supermarkten waarvan ze er intussen al twintig in eigen beheer hebben.”

“Maar de echte sterkte ligt in de integratie van elke nieuwe overname met hun andere ondernemingen. Deze diversificatie loopt als een rode draad door de familiale onderneming waar ook de drie dochters meer en meer bij de bedrijfsvoering betrokken worden. Suzy & Raymond Cretskens verdienen de Ondernemersprijs Herman Dessers omdat ze het bewijs zijn dat iedereen zijn of haar ondernemersdroom in Limburg kan najagen, als je hard werk koppelt aan een ijzersterk businessplan.”

“Fierheid overheerst”

Tijdens een exclusieve awardshow op het event “Onder de Sterren” kregen de laureaten de Ondernemersprijs Herman Dessers uit handen van voorzitter Karin Van De Velde en Tom Vandeput, Gedeputeerde voor Economie van de Provincie Limburg. “Wij zijn ongelooflijk fier om deze prijs in ontvangt te mogen nemen”, reageren Suzy & Raymond Cretskens. “Omdat we elke dag keihard werken staan we misschien minder stil bij het parcours dat wij intussen hebben afgelegd. We zien deze onderscheiding daarom als een beloning voor onszelf, maar vooral voor ons hele team dat achter de schermen dag in dag uit het beste van zichzelf geeft.”

Politieke Poll

Traditiegetrouw peilt Voka – KvK Limburg tijdens dit evenement ook naar de kiesintenties van de Limburgse ondernemers. Meer dan 900 aanwezigen op de awardshow en het ondernemersgala op het Thor Park in Genk maakten hun politieke voorkeur kenbaar tijdens een Politieke Poll. De volgende resultaten kwamen uit de bus (tussen haakjes de resultaten van 2018):

 

  • N-VA ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 44% (36%)
  • Open Vld ​ ​ ​ ​ 39% (40%)
  • cd&v ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 4% ​ (15%)
  • VB ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 4% ​ (1%)
  • Vooruit ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 4% ​ (3%)
  • Groen ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 1% ​ (4%)
  • pvda+ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 1% ​ (1%) ​
  • Anderen ​ ​ ​ ​ ​ ​ 1% ​ (0%)
  • Blanco ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 1%

 

Omdat Voka – KvK Limburg politiek neutraal is worden er geen conclusies uit de resultaten getrokken. “Maar dat wil niet zeggen dat we geen boodschap hebben voor de politieke partijen in ons land”, benadrukt voorzitter Karin Van De Velde. “In economisch onzekere tijden moet het beschermen van onze concurrentiepositie onze hoogste prioriteit zijn.”

“We moeten daarom dit momentum samen aangrijpen om het roer om te gooien. Meer mensen aan het werk in een inclusieve samenleving, gericht investeren in de toekomst en transformeren naar een duurzame economie: dat zijn de drie pijlers die wij vanuit Voka – KvK Limburg naar voren schoven om economische groei te realiseren. Wij roepen de overheden op om nog niet in verkiezingsmodus te gaan, en samen met ons werk te maken van structurele hervormingen in het belang van onze Limburgse welvaart.”

 

Over de Ondernemersprijs Herman Dessers

De Ondernemersprijs Herman Dessers is genoemd naar de directeur die de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg maar liefst 42 jaar leidde, van 1949 tot en met 1990. Het doel van deze prijs is al zevenentwintig jaar lang het belonen van een persoon, een onderneming, een vereniging, een instelling of een groepering uit Limburg die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een uitzonderlijke prestatie geleverd heeft ten voordele van Limburg, waardoor de provincie een positieve uitstraling krijgt buiten haar grenzen.

De jury van de Ondernemersprijs Herman Dessers bestaat uit: Karin Van De Velde (voorzitter Voka – KvK Limburg), Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg), Ivo Marechal (lid bestuurscomité Voka – KvK Limburg), Hendrik Esssers (bestuurder Voka – KvK Limburg), Indra Dewitte (Hoofdredacteur HBvL), Eddy Eerdekens (hoofdredacteur TVL), Bernard Vanheusden (rector UHasselt) & Jos Lantmeeters (gouverneur provincie Limburg).

 

Laureaten van de voorbije edities Ondernemersprijs:

2020: Paul Kerkhofs (APK Group)

2019: Gianne Levenstond en Axel Verberckmoes (Levenstond Seafood)

2018: Stijn Bijnens (LRM)

2017: Bert Meewis en Karlijn Libbrecht (Slagmolen)

2016: André Knaepen (Cegeka)

2015: Ronnie Leten (AtlasCopco)

2014: Jean-Pierre, Philippe en Steven Desart (Arte)

2013: Francis Wanten (Comfort Energy)

2012: Cor van Otterloo (Punch Powertrain)

2011: Jean Biesmans (Tectum Group)

2010: Roger de Condé (Groep de Condé)

2009 (speciale editie 150 jaar Voka – KvK Limburg): Luc De Schepper (UHasselt)

2008: Ann & Bart Claes (JBC)

2007: Jacques Loomans (Loomans Plastics)

2006: Dirk Theyskens (Arcomet)

2005: Marc Cuyvers (Echo)

2004: 125 jaar Het Belang van Limburg/Concentra, bij name van barones Tony Baert.

2003: Roland Duchatelet (Melexis)

2002: Jef Machiels (Groep Machiels)

2001: Noël Essers (Groep H. Essers)

2000: Transnationale Universiteit Limburg, bij name van Marleen Vanderpoorten

1999: Luc Cardinaels (Radson)

1998: Jo Geebelen (Interelectra)

1997: André Geboers (Philips)

1996: Patrick Stevens (Olympisch finalist)

1995: Prof. dr. Lambert Stals (LUC)

1994: René Bruck (ALZ)

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt