Torenhoge prijsstijgingen belemmeren groei Limburgse bouwsector
3 augustus 2022
Een gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg. Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen.“53 procent van de bouwbedrijven heeft zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer”, zeggen Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg, en Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Onze bouwondernemingen ondernemen zelf actie om de spanningen op de materiaalmarkten te beperken, maar zonder structurele maatregelen en hervormingen blijven ze tegen de wind varen.”
De bouwsector blijft een van de absolute sterkhouders van onze Limburgse economie. Daarom voeren Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg naar aanleiding van het bouwverlof hun Bouwenquête uit, dit jaar al voor de 14de keer. Uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg blijkt echter dat de bouwsector stagneert. Het aantal vergunningen daalt, hoofdzakelijk in de residentiële nieuwbouw. Bij de residentiële renovatie en niet-residentiële nieuwbouw is de krimp beperkt, maar de dalingen worden gecompenseerd door een stijging in de niet-residentiële renovaties. Deze tendens lijkt zich verder door te zetten de komende maanden.
Over het algemeen blijven de orderboekjes goed gevuld. 36% van de bouwbedrijven heeft een gevulde orderportefeuille voor meer dan zes maanden. Daartegenover kampen onze bouwbedrijven wel met de gevolgen van de wereldwijde grondstoffenproblematiek. Zo ervaart 74% van de ondernemingen een tekort van grondstoffen, 83% stelt vertragingen vast bij de levering en 96% merkt prijsstijgingen op bij de aankoop.
Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur Confederatie Bouw Limburg: “We stellen vast dat de bouwsector overeind blijft en dat de orderboekjes na het bouwverlof en voor 2023 goed gevuld geraken. 47% van de bouwbedrijven verwacht gevulde orderportefeuilles voor het eerste kwartaal van 2023. De globale grondstofprijzen – staal (+60%), polyurethaan (+57%), kunststof (+55%) - vreten echter aan de winsten van onze bouwbedrijven met verwachte omzetdalingen tot gevolg."
“Ondernemers proberen zelf de spanningen op de internationale markt te beperken door o.a. succesvol in dialoog te gaan met klanten (50%) of alternatieve materialen te implementeren (46%). Steeds meer firma’s voegen ook prijsherzieningsclausules toe aan contracten met particulieren, iets wat vroeger enkel voorzien was bij overheidsopdrachten. 60% is echter genoodzaakt om de prijsstijgingen deels of volledig door te rekenen aan de klant. Een alternatief is er niet. Met de uitdagingen waar de sector voorstaat de komende jaren op het vlak van duurzaamheid en bouwritme zijn structurele maatregelen en middelen noodzakelijk. Door werk te maken van duidelijke spelregels in het bouwproces die gehandhaafd en gerespecteerd worden door alle stakeholders bouwen we verder aan een duurzame toekomst voor onze Limburgse bouwsector.”
Buitenlandse handen & haalbare loonkosten
Naast betaalbare grondstofprijzen zijn haalbare loonkosten en geschikte arbeidskrachten de factoren die het meest bepalend zijn voor de groei van onze bouwbedrijven in Limburg. Voor hun tewerkstelling doen 86% van onze bouwfirma’s een beroep op Oost-Europeanen. Het vinden van personeel blijft echter ook in de bouw een serieuze uitdaging, net als bestrijding van de torenhoge inflatie die via de automatische loonindexering in ons land voor ontspoorde loonkosten zorgt. Het zorgt ervoor dat 23% van de Limburgse bouwbedrijven niet weet of ze volgend jaar meer, minder of evenveel mensen zal kunnen tewerkstellen.
De combinatie van deze factoren legt een rem op het investeringsritme van onze bouwbedrijven. Zo geeft 53% van de firma’s aan zijn investeringsplannen in de koelkast te stoppen tot na 2023. 44% van de bouwbedrijven heeft zelfs geen investeringsplannen meer.
Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg: “Onze ondernemers in de bouwsector zijn een baken van standvastigheid en innovatie. Klanten verwachten vandaag de dag duurzaam vakwerk. Maar de oorlog in Oekraïne en de gevolgen op het vlak van energie en bevoorradingsketen laten zich steeds harder voelen. Zo ligt het mondiale probleem van de grondstoffen buiten hun macht.”
“Het is dan ook cruciaal dat de overheid de omstandigheden als uitzonderlijk en onvoorspelbaar verklaard. Daarnaast roepen wij vanuit Voka – KvK Limburg op om werk te maken van een indexsprong van 3%gecompenseerd met een nettopremie van 500 euro voor iedereen - om de loonkostfactuur voor onze bedrijven te verlichten – en een flexibele arbeidsmarktregeling te organiseren, met de focus op administratieve vereenvoudiging. De bouwsector in Limburg is een sterke sector met veel schakels. Momenteel zijn er een aantal schakels onderbroken. Willen we opnieuw de economische groei aanwakkeren in onze provincie dan moeten deze schakels zo snel mogelijk hersteld worden om te voorkomen dat het geheel in elkaar stuikt.”
Einde persbericht