Skip to Content
Uitvoering Zomerplan cruciaal om economie écht te lanceren

Uitvoering Zomerplan cruciaal om economie écht te lanceren

Het Overlegcomité stelde zonet het Zomerplan voor waarmee de coronamaatregelen stapsgewijs losgelaten kunnen worden. Zo krijgen onder andere alle nog gesloten sectoren een concreet uitzicht op heropening en komt het einde van het verplichte en voltijdse telewerk in zicht. “Dit Zomerplan biedt concrete, maar ook broodnodige perspectieven. Ook vandaag nog liggen hele sectoren plat en hebben medewerkers hun collega’s al meer dan een jaar niet gezien. Met dit plan kan de échte relance beginnen, maar het economisch klimaat blijft fragiel. We vragen dan ook om het systeem van tijdelijke werkloosheid met een kwartaal te verlengen”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Naast een volledige heropening van de horeca, zullen ook onder andere fitnesscentra, casino’s en bioscopen op 9 juni hun activiteiten terug kunnen opnemen. Voor de eventsector is dit het startschot van een graduele opschaling van het aantal toegelaten aanwezigen op evenementen. Johann Leten: “Al deze sectoren zijn enorm beproefd geweest doorheen deze crisis, maar ook hun veerkracht is eindig. Daarom was het cruciaal dat er vandaag niet alleen helderheid, maar ook effectief perspectief geboden werd. Voor deze en vele andere bedrijven zal het echter niet meteen business as usual zijn. Een verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid is dan ook opportuun.”

Vanaf juni kunnen personeelsleden één keer per week opnieuw op kantoor aanwezig zijn. Vanaf juli komen we in een ander regime terecht waarin telewerk wordt aangeraden maar niet langer verplicht is. De rek is er bij veel medewerkers helemaal uit is. Voka – KvK Limburg is dan ook tevreden dat het Overlegcomité gehoor geeft aan de noodkreten van werkgevers en werknemers en een stapsgewijze terugkeer naar de werkplek mogelijk maakt. Johann Leten: “Maar laat dit geen startschot zijn voor een nieuwe administratieve mallemolen. We gaan ervan uit dat de onnuttige RSZ-registratie die vandaag nog van kracht is, ook zo snel mogelijk wordt afgeschaft.”

De vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Voka – KvK Limburg vraagt de overheden om nu al voorbereidingen te treffen voor de volgende fases in de vaccinatiecampagne. “Vaccineren in ondernemingen mag geen taboe zijn. We vragen de taskforce vaccinatie om nu samen met onze ondernemingen pilootprojecten voor te bereiden zodat vaccineren op de werkvloer uitgetest kan worden. De huidige vaccinatiecentra zullen straks opnieuw hun rol vervullen als cultuur- of sportcentrum. De inzet van bedrijfsartsen in ondernemingen zal noodzakelijk zijn om de volgende fases in de vaccinatiecampagne te kunnen bolwerken”, besluit Johann Leten.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt