Skip to Content
Verplicht telewerk leidt tot volledige vertrouwensbreuk tussen politiek en ondernemers: “Totaal onbegrijpelijk!”

Verplicht telewerk leidt tot volledige vertrouwensbreuk tussen politiek en ondernemers: “Totaal onbegrijpelijk!”

"Stuitend dat uitgestoken hand van de bedrijfswereld om vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken, nu al meer dan een half jaar wordt genegeerd.”

Voka – Kvk Limburg vindt de beslissing van het Overlegcomité om over te gaan tot verplicht telewerk voor vier dagen per week - en vanaf 13 december drie dagen - absoluut niet te begrijpen. Er vinden immers dankzij de vele inspanningen van ondernemingen amper besmettingen plaats op de werkvloer. Het verplichte telewerk zal economische en vooral mentale schade met zich meebrengen. De bedrijven vrezen daarnaast ook extra administratieve rompslomp met een omslachtige en nutteloze RSZ-tool op kop. “Voor ons moet de boosterprik op de werkvloer absolute prioriteit krijgen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka- Kvk Limburg. “Het is stuitend dat de uitgestoken hand van de bedrijfswereld om vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken, nu al meer dan een half jaar wordt genegeerd.”

“Ondernemingen zijn nu al coronaproof georganiseerd. Een combinatie van telewerk, beperkte bezetting en hygiëneregels zoals afstand, mondmaskers en ventilatie heeft ertoe geleid dat er bijna geen besmettingen meer plaatsvinden op de werkvloer. Bedrijven nu de arm omwringen met verplicht telewerk voor vier dagen is dan ook helemaal niet te begrijpen en getuigt van een gebrek aan vertrouwen. We betreuren de beslissing en vragen nu om de administratieve impact van de telewerkverplichting tot een minimum te beperken”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kvk Limburg. “Tijdens de periode van 25 oktober tot 31 oktober was de werkplaats slechts voor 1% verantwoordelijk voor de besmettingen in dit land. Die cijfers komen van ScienSano voor alle duidelijkheid. Maar goed, laat ons dan tenminste de zaak op 12 december evalueren in plaats driest door te gaan tot januari."

“Tijdens de periode van 25 oktober tot 31 oktober was de werkplaats slechts voor 1% verantwoordelijk voor de besmettingen in dit land. Die cijfers komen van ScienSano voor alle duidelijkheid.

Bedrijfsvloer nu al coronaproof

De telewerkverplichting die het overlegcomité de werkgevers oplegt, is niet onderbouwd en daardoor ook niet uit te leggen. Besmettingscijfers tonen aan dat het coronavirus op de bedrijfsvloeren amper wordt doorgegeven, mede dankzij de hoge vaccinatiegraad in Vlaamse bedrijven. Bedrijven zijn reeds lang vertrouwd met structureel telewerk en treffen daarnaast tal van maatregelen om de werkvloer coronaproof te houden. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en de gezondheid van hun medewerkers, een verantwoordelijkheid waar ze niet licht mee omspringen.

Zo kort mogelijk

Het verplicht telewerk dat vandaag wordt ingevoerd, mag slechts voor korte tijd worden aangehouden. Langdurig verplicht telewerk weegt op de bedrijfsactiviteiten, zet de dienstverlening onder druk en heeft een aanzienlijke impact op het mentale welzijn van de medewerkers. Het verplichte telewerk zal leiden tot minder evenementen en heeft een directe impact op dienstverlenende ondernemingen zoals schoonmaak en beveiliging, catering en horeca. Voor hen komt dit neer op opnieuw een zware beperking van hun bedrijfsactiviteit, zonder compensatie.

"Langdurig verplicht telewerk weegt op de bedrijfsactiviteiten, zet de dienstverlening onder druk en heeft een aanzienlijke impact op het mentale welzijn van de medewerkers.

Geen heksenjacht

Voka – KvK Limburg waarschuwt dat de controle op de telewerkverplichting niet mag uitmonden in een heksenjacht tegen ondernemingen. "De RSZ-tool die dit voorjaar daarvoor werd ingezet, was veel te omslachtig en de meerwaarde in het bestrijden van de pandemie is nooit aangetoond", gaat Leten verder. Het copy/paste hernemen van die tool is voor ons onaanvaardbaar. Voka – KvK Limburg zal hierop bijzonder kritisch toekijken.”

Boosterprik op de werkvloer

Volgens Voka is de enige uitweg uit deze ellende de vaccinatie en het versnellen van de uitrol van de corona-boosterprik. De vaccinatiemachine moet zo snel mogelijk weer op volle kracht draaien. Met Voka pleiten we er al sinds maart voor om mensen via het werk te vaccineren. Werkgevers hebben jarenlange ervaring- met het toedienen van griepvaccins. We begrijpen totaal niet dat de uitgestoken hand van de bedrijfswereld om dit mogelijk te maken, nu al maandenlang boudweg genegeerd wordt.

“Iedereen moet de kans krijgen om snel en vlot gevaccineerd te worden, ook met een boosterprik. Na de aanvankelijke euforie over onze koppositie in Europa, zijn we nu kostbare tijd aan het verliezen. Er zijn voldoende vaccins, wij vragen om de bedrijven te betrekken bij de boostervaccinaties. Combineer de griepvaccinaties met de boosterprikken. Alleen een maximale vaccinatie kan ons beschermen”, besluit Leten.

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt