Skip to Content
Voka – KvK Limburg tevreden met moedig fusiebesluit

Voka – KvK Limburg tevreden met moedig fusiebesluit

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reageert positief op de ambitie van de lokale besturen om een fusie tussen Bilzen en Hoeselt verder te onderzoeken. “We pleitten in 2018 al voor meer gemeentelijke fusies. Schaalvergroting is immers de enige manier om de steeds complexere uitdagingen van lokale besturen aan te pakken. Dat, na Oudsbergen en Pelt, nu ook Bilzen en Hoeselt de stap zetten, is een goede zaak voor Limburg”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Hoewel lokale besturen beschikken over meer capaciteit, blijven heel wat besturen achter inzake bestuurskracht. Die schaalproblematiek zal de komende jaren enkel toenemen. Lokale besturen worden meer en meer uitvoeringspartners bij de realisatie van Vlaamse, federale en Europese doelstellingen. Enkel door middel van schaalvergroting zullen die taken efficiënt uitgevoerd kunnen worden.

Met de fusie zou nu een derde Limburgse fusiegemeente ontstaan. “Een goede zaak voor alle partijen”, aldus Ingrid Festjens en Philippe Jorissen, Voka ambassadeurs in respectievelijk Bilzen en Hoeselt. “Er was al een sterke samenwerking tussen de stad en de gemeente, dan is een fusie een logische volgende stap. Het pleit voor onze besturen dat ze de moed hebben om dit nu ook concreet te maken. Zowel burgers en ondernemers kunnen hier enkel wel bij varen.”

In haar verkiezingsmemorandum, naar aanleiding van de lokale verkiezingen in 2018, pleitte Voka – KvK Limburg al voor verplichte, gemeentelijke fusies. Studies tonen immers aan dat gemeenten met een inwonersaantal van minder dan 10.000 duidelijke ‘de rol lossen’. Ondanks de goede voorbeelden van Pelt, Oudsbergen en nu Bilzen-Hoeselt blijft een fusiegolf uit. “Eén op vier Limburgse steden en gemeenten zou gebaat zijn met een schaalvergroting. We roepen de lokale besturen nogmaals op om de taboes aan de kant te zetten en na te denken over potentiële fusies”, besluit Leten.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt