Wanneer een politicus opnieuw stagiair wordt: “Ik kreeg spontaan goesting om weer te verbouwen”

Igor Philtjens mee de werf op, Tom Vandeput als autolakker, Inge Moors ging een kijkje nemen bij drankenproducent Konings in Zonhoven en Bert Lambrechts stak als een van de 1192 werknemers van staalproducent Aperam de handen uit de mouwen. Het is eens wat anders voor de Limburgse gedeputeerden. Traditiegetrouw biedt Voka - Kvk Limburg ministers en parlementairen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij enkele bedrijven uit het bronsgroen eikenhout. Voor het eerst was nu ook de Limburgse deputatie uitgenodigd. Tijdens zo’n Voka zomerstage draait een politicus een dag mee in de bedrijfsactiviteit van een Limburgse onderneming.

 

“De crisis heeft het uiterste gevergd van onze ondernemingen”, vertelt Johann Leten, directeur van Voka – KvK Limburg. “Zij gaan er nu opnieuw keihard tegenaan en willen de crisis snel vergeten door weer te groeien. De Voka Zomerstages bieden de Limburgse gedeputeerden de kans om een dag mee te draaien in een Limburgse onderneming. Op die manier ervaarden ze hoe het nieuwe hybride werken eruitziet. Ze praatten met ondernemers en hoorden hoe zij ondanks of net dankzij de coronacrisis hun strategie hebben omgegooid. Kortom, ze sloegen de brug tussen provinciehuis en werkvloer, meer dan ooit noodzakelijk.”

Begeestering blijft bij

 

“Het was voor mij een boeiende septembernamiddag waarbij ik de gelegenheid had om het bedrijf Konings NV in Zonhoven op een andere manier te leren kennen” vertelt de gedeputeerde Inge Moors (CD&V) van onder meer Financiën, Ruimtelijke Ordening en Landbouw. “Ik was aangenaam verrast door hun vaste voornemen om hun bedrijf te consolideren in Limburg, vernieuwende mogelijkheden te verkennen en hun goesting om hieraan te werken. Die begeestering en het doorzettingsvermogen blijven me bij. Fijn dat Voka- Kvk Limburg mij uitnodigde, de organisatie op zich nam en ook mee begeleidde. Graag volgend jaar opnieuw.”

Architectuur in Limburgs erfgoed

Zo trok gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld) voor Toerisme en Erfgoed medio augustus voor zijn zomerstage naar Sint-Truiden voor een kijkje achter de schermen bij Klaararchitectuur. “Een beetje atypisch voor mij, stond ik ter plekke al meteen perplex en kon ik nog net een Amai, mooi seg’, uitbrengen”, steekt Philtjens van wal. “Kapel ‘de Waterhond’ in hartje Sint-Truiden is dan ook indrukwekkend te noemen. De 16e eeuwse kapel, die medio 20e eeuw werd omgevormd tot een vredegerecht en later dienstdeed als muziek- en tekenacademie fungeert vandaag als ontvangst- en kantoorruimte van het architectenbureau van Gregory Nijs en zijn partner Nadia Jottard. De architect leverde met de kapel meteen zijn visitekaartje af en ik besefte opnieuw hoe mooi en waardevol Limburgs erfgoed is. De lunch nuttigden we in de eigen interieurwinkel van Klaarchitectuur, Karaat. De huiselijke en ongedwongen sfeer droegen bij aan de warme gesprekken over kunst, cultuur, vakmanschap en ondernemerschap, vormgeving en nieuwe projecten. Om ons niet te verliezen in het abstracte, brachten we nog een bezoek aan een concreet nieuwbouwproject van Gregory Nijs in de buurt. Het ontwerp van de gezinswoning leek de tijd te omhelzen, doet binnen en buiten in elkaar overlopen en bevat klare, horizontale lijnen. Ik kreeg spontaan ‘goesting’ om te tekenen en te verbouwen.”

Eén van ’s werelds grootste producenten van roestvast staal

Gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) met onder meer de bevoegdheden Onderwijs, Natuur, Milieu en Mobiliteit in zijn portefeuille klopte op 21 september dan weer aan bij een van Limburgs grootste bedrijven, Aperam in Genk. “In ons eigenste Genk groeide dit bedrijf sinds 1961 uit tot één van ’s werelds grootste producenten van roestvast staal”, vertelt gedeputeerde Lambrechts. “Het bedrijf is met ongeveer 1192 medewerkers in Genk één van de grootste werkgevers van Limburg en is in de sector een toonbeeld van moderne technologie. De Genkse productie-eenheid beschikt over een performante staalfabriek en een moderne koudwalserij. Recent investeerde Aperam Genk in 2 nieuwe, moderne productielijnen in de koudwalserij en bouwt het één van de grootste zonneparken van België. Ik was erg onder de indruk van de weg die dit bedrijf al aflegde richting klimaatneutraliteit, met een eigen windmolenpark van vier turbines en het tweede grootse zonnepaneelveld van ons land in aanbouw. De toekomst is duurzaam én Limburgs.”

“Miljoenen voertuigen met een Genks laklaagje”

Gedeputeerde van economie Tom Vandeput (CD&V) zakte op 20 september af naar het noorden van de provincie en ging er een dag aan de slag bij de ALRO Group in Dilsen-Stokkem. “ALRO werd in 1976 opgericht door Luc Thijs. Ondertussen heeft de groep rond CEO Jan Craenen, die me een enthousiaste rondleiding gaf, het bedrijf samen met de GIMV overgenomen. De onderneming is ondertussen uitgegroeid van een lokaal klein coatingbedrijf tot een gerenommeerde groep met meerdere locaties in West- en Centraal Europa: de ALRO Group. Ik was onder de indruk van dit bedrijf, waar meer dan 1000 mensen werken. Dankzij een verregaande innovatie en robotisering van het productieproces heeft hun klantenbestand zich doorheen de jaren uitgebreid tot nagenoeg alle bekende namen in de internationale automobielwereld en andere industrieën. Onwaarschijnlijk te weten dat in het dagelijks verkeer miljoenen voertuigen rondrijden met metaal- en kunststofproducten gecoat door…de Genkse ALRO Group.”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met